Gastenboek yoga lessen

Lees hieronder de ervaringen van deelnemers met de verschillende yogalessen van Stralen yoga Centrum.

...

...

(YIN)  "De YIN Yoga lessen zijn voor mij heerlijk. Je conditie hoeft niet super te zijn om de rustige houdingen uit te voeren.  Iedereen kan dit, omdat het op jouw manier kan. Mbv props en een andere variatie die Janine direct paraat heeft. ; ) Probeer het eens, zou ik zeggen." Jolanda Buijs (November 2022)

(YIN) "Fijne les- goede opbouw en uitleg in combinatie met het stimuleren van de meridianen - die gekoppeld zijn aan vitale organen. Er zijn veel hulpmiddelen (kussens, strips, blokken etc 0 om in een goede houding te komen. Goede begeleiding." Dirrie (Oktober 2022)

(YIN) "De lessen zijn zaliggggg. Een feestje voor mijn lichaam en geest om bij jou lessen aan te mogen schuiven." Anoniem (Oktober 2022)

(YIN) "Heerlijk vertragend, goede strekking bindweefsel, prettige begeleidende stem." Anoniem (Oktober 2022)

(CAY) "De CAY lessen op woensdagochtend doen mij goed en dit is ook een fijne tijd." Ruby (Oktober 2022)

(CAY) "Ik volg al jaren de lessen van Janine en ik kan t niet meer missen. Echt top voor lichaam en geest! Aanrader voor iedereen." Jolanda van Helden (Oktober 2022)

(CAY) "Ik vind de Cay lessen fijn. Ze geven mij veel informatie over m’n eigen lichaam/houding." Anoniem (Oktober 2022)

(CAY) "CAY yoga lessen doen mijn lichaam heel goed. Janine geeft op een heel fijne manier les." Jeanne Kluijtmans. (Oktober 2022)

(CAY) "De cay lessen zijn zeer gevarieerd en doeltreffend. Helpen mij heel erg om de juiste houding aan te leren en spanning in nek, schouders en rug af te voeren." Anoniem (Oktober 2022)

(CAY) "Goed voor heel je lijf. Heel fijne lessen. Kan het iedereen aanbevelen." Inge (Oktober 2022)

(Hatha) "De lessen van Janine zijn TOP! Ik kan het niet meer missen. Goed voor lichaam en geest." Jolanda (Oktober 2022)

(Hatha) "Ik vind de lessen altijd heel fijn, geen 1 les is hetzelfde. Meestal heb ik het gevoel dat de les gewoon voor mij is gemaakt." Anoniem (Oktober 2022)

(Hatha) "Het zijn fijne lessen en ik merk het echt als ik een keer niet ben geweest." Anoniem (Oktober 2022)

(Hatha) "Ik vind de afwisseling erg prettig. Ook heb ik nadien echt het gevoel iets gedaan te hebben!" Mariëlle (Oktober 2022)

(Hatha) "Ik ervaar het als heel goed . Af en toe heel pittig, maar dat is prima." Anja Dammers (Oktober 2022)

(Hatha) "De hatha lessen zijn goed opgebouwd, afwisselend en duidelijk uitgelegd. Zoals de lessen nu zijn ervaar ik een prettige mix van in- en ontspanning. Gewoon zo doorgaan :)!" Lidwien (Oktober 2022)

Wekelijks kijk ik uit naar mijn CAY les. Niet zozeer omdat het genieten is tijdens de les, maar zeker wel daarna. Door de aanpak van de les, de goede begeleiding van Janine en de mind-set, dat je geen 'pijn' ervaart maar 'sensaties', is mijn lichaam goed in balans. Wanneer ik wekelijks les volg, is mijn rug stabiel en is inzet van andere hulpverleners niet meer aan de orde. Janine begeleidt dit super professioneel. Gerry Remmers (oktober 2020)

"De CAY lessen zijn soms behoorlijk pittig maar het maakt je in ieder geval een stuk soepeler. De boven-, midden- en onderrug worden flink aangepakt, maar Janine bouwt iedere les zorgvuldig de oefeningen op en begeleid je bij de houdingen, hierdoor kom je steeds een stukje verder. De lessen zijn heel gevarieerd en pakken bij mij veel voorkomende lichamelijke klachten aan. Zo krijg je heel persoonlijk les én advies. Het verbaast me iedere keer weer hoeveel kennis van het menselijk lichaam Janine heeft, erg knap. Het hoogtepunt aan het einde van iedere les, is het hoofdstandbankje. Zelfs met dit hulpmiddel blijven er steeds nieuwe oefeningen bij komen. Ik hoop hier nog heel lang mee door te kunnen gaan zodat ik later een soepele bejaarde ben :-)!" Saskia (februari 2019)

“Ik ervaar deze lessen als prettig en ben verbaasd over de mogelijkheden hoe mijn lichaam kan werken, niet altijd prettig maar na oefening voelt het fijn om geoefend te hebben onder leiding van een voor mij vakkundige docente Janine.” Ria v.d Wiel (februari 2019)

"Het volgen van de CAY lessen helpt mij om mijn houding te verbeteren. Ik zit beter, sta rechter, kan langer staan, voel me sterker. Het is soms ook confronterend hoe je met je stijfheid en de pijn/weerstand die het oproept omgaat. De ervaring die ik eerst heb opgedaan bij de Hatha Yoga (het ademen en naar binnen kunnen keren) helpen me hier wel heel goed bij. Maar zelfs de simpele oefeningen op de hulpmiddelen zoals het stripje of rolletje in je rug, kan je al enorm helpen. Eigenlijk zou iedereen deze lessen eens moeten volgen in zijn leven." Gera Versluis (februari 2019)

"Critical alignment yoga is voor mij een fijne yoga. Ik heb er veel aan voor de spanning in de rug en mijn schouders. 'Gewone' yoga doe ik regelmatig thuis, bij critical alignment yoga vind ik het fijn om les te hebben, zodat ik geen verkeerde dingen aanleer. Anoniem (februari 2019)

"De CAY-lessen zijn heel goed voor verbetering van mijn (verkeerde) houding. De oefeningen zijn regelmatig pittig maar na de les voelt alles heerlijk ‘rechtgezet’ en ontspannen. Janine (bege)leidt de les heel goed. Een echte aanrader!" Jolanda van Helden (december 2018)

Door de hatha yogalessen van Janine ben ik beter en bewuster gaan voelen wat er 'van binnen' gebeurt, bijvoorbeeld bij bepaalde oefeningen en bewegingen. Janine is erg professioneel en leert je de oefeningen en houdingen goed uit te voeren. Dat vind ik belangrijk in de yoga, daarom zijn voor mij deze yogalessen zo fijn. Janine begeleid je de houding of oefening in en vraagt je vervolgens te voelen wat de houding met je doet. Na een drukke dag zorgen de ademhalingstechnieken samen met de oefeningen ervoor dat je daarna heel ontspannen bent. Geweldig! Saskia (februari 2019)

Bij Stralen Yoga voel je je direct welkom, Janine heeft oog voor iedereen, neemt veel tijd voor een goede ademhaling en bewegingen/houdingen die je maakt. Na een yogales voel je je als herboren, je verbaasd je wat je door ademhalingsoefeningen en houdingen los kunt maken, geestelijk en lichamelijk! Een aanrader om eens te proberen! José van Elderen (februari 2019)

Het fijne van de hata yoga lessen bij stralen is dat het een fijne afwisseling is van de lessen. Na yoga heb ik altijd het gevoel goed gesport te hebben maar wel met een rustig en tevreden gevoel naar huis ga! De sfeer is open en ontspannen. Je mag er jezelf zijn ongeacht wat je kan! Margreet (februari 2019)

Ik volg sinds december de hatha Yogalessen en ik merk dat ik er veel baat bij heb. Ik had slaapproblemen en stressklachten (nek/schouderpijn) en door de lessen slaag ik erin mijn hoofd leeg te maken (wat voorheen nooit lukte) en ik heb nauwelijks pijnklachten meer. Ik vind de lessen heel bijzonder en prettig. Anoniem (februari 2019)

De hatha Yogalessen bevallen mij heel goed. De lessen zijn gevarieerd en hebben een goede gemoedelijke sfeer. Janine is zeer kundig en blijft volop in ontwikkeling, waardoor ze diverse vormen van Yoga aan kan bieden. Anoniem (februari 2019)

De hatha Yogalessen worden door Janine zeer kundig gegeven. Ze zijn zowel in- als ontspannen voor mij. Door de lessen ben ik ook in het dagelijks leven meer bewust van mijn houding wat weer voordelen heeft voor mijn rug. Het is ook altijd erg gezellig om na de les met elkaar nog thee te drinken en te kletsen. Anoniem (februari 2019)

"Enige jaren geleden heb ik samen met Janine yoga gedaan. Janine was zo enthousiast geraakt met yoga dat ze zelf een opleiding tot yoga docent is gaan volgen. En het resultaat mag er zijn! Het past heel goed bij haar. Het is geen hocuspocus, wat mensen wel eens denken bij yoga. Het is laagdrempelig, iedereen kan er terecht en ze geeft op een heel prettige manier les. Rustig met aandacht voor elke yoga leerling, worden elke week weer diverse oefeningen gedaan. Ieder op zijn eigen niveau. De ademhaling is eigenlijk het belangrijkste onderdeel en wanneer je deze beheerst, kun je die heel goed toepassen in allerlei andere situaties. Na de les ben je helemaal ontspannen en is je lichaam weer soepel en is er tijd voor een lekker kopje thee. De yoga wandelingen zijn ook een aanrader, heerlijk in de natuur een ochtendwandeling met op verschillende momenten een yoga oefening. De rest van de dag ben je heerlijk ontspannen en in balans. Normaliter zeg ik bij twijfel: "niet oversteken", maar hierbij zeg ik: "als je twijfelt, doen!"". Leontine de Haan (november 2017)

"Sinds een aantal maanden volg ik met veel plezier de yoga lessen van Janine. Heel fijn om bewust met spieren en ademhaling bezig te zijn. Ook prettig vind ik dat de les, van 1,5 uur, aan één stuk door gegeven wordt, dus zonder onderbrekingen. Janine legt alles duidelijk uit en geeft tussendoor informatie waarom bepaalde oefeningen goed of belangrijk zijn. Ook een stukje persoonlijke aandacht ontbreekt niet. Eigenlijk kan iedereen, jong en oud, de oefeningen meedoen, soms op een iets andere wijze als dat beter is voor je lichaam. Iedere les is anders met aan het einde altijd een ademhalingssessie en een totale ontspanning. En dat levert weer energie op! Kom gewoon drie proeflessen volgen en ervaar het zelf!" Christine Hak (oktober 2017)

"Na een aantal jaren zonder yoga, verlangde ik toch weer naar wat meer beweging. Het toeval wil dat er in ons dorp een yoga-program werd gestart met eerst een paar proeflessen. op mijn leeftijd (sssst. al 70 geweest) vond ik het fijn om onder begeleiding de bekende en ook weer nieuwe oefeningen te doen. De proeflessen zijn goed bevallen en ik ben nu alweer een jaar bezig. Ik voel mij hier goed bij. Het zijn bijeenkomsten waarbij je zeker niet in 'hoger sferen' geraakt, maar gewoon bewegen voor een gezond lichaam. Ik kan het eenieder aanraden." Neeltje Scholtes (januari 2016)

"Begin dit jaar ben ik Hatha Yoga lessen gaan volgen bij STRALEN in Eethen. Een gezellige club vrouwen bij elkaar en mede daardoor was het een warm welkom op de eerste les. Janine is een fijn mens, heeft aandacht voor iedereen, heeft gedegen kennis van Hatha Yoga en met haar ervaring geeft zij heerlijke yogalessen. Met een fijne, rustige en duidelijke stem leidt zij ons naar de verschillende, soms uitdagende, houdingen. De opbouw van de les is prima en als afsluiting wordt er gezamenlijk een kopje thee gedronken. Met veel plezier ga ik naar deze lessen en met nog veel meer energie en in balans kom ik terug om de dag te vervolgen" Loes Bossink (oktober 2015)

 "Ik doe sinds januari 2015 aan yoga. Ik heb jaren aan fitness gedaan, maar had het niet meer naar mijn zin. De muziek stond zo hard. Yoga is heel rustgevend en ontspannend. Je doet alles op je eigen niveau. Niks moet en er wordt op je gelet. Ik vind de ademtechniek nog steeds moeilijk. Dus nog steeds goed oefenen. Yoga is om je te ontspannen. Voor iedereen een aanrader!" Nel van Bergeijk (juni 2015)

"Ik ben nu alweer een jaar actief lid bij Stralen Yoga Centrum. Voor iemand die altijd druk is met werk, studie en kinderen is een avond yoga per week een echte verademing. Door aan yoga te doen, sta ik weer eens stil bij mezelf, kan ik alle drukte in mijn hoofd even laten vervagen en voel ik me weer 'zen' genoeg om er weer vol energie tegenaan te gaan. Dit is dan alleen nog de invloed op mijn 'hersenpan'. Doordat ik zo druk ben momenteel en voor mijn studie de nodige uurtjes achter de PC zit, heb ik ook de nodige kwaaltjes, waaronder bijvoorbeeld rugpijn. Door actief te ontspannen, merk ik ook echt dat de spanning uit mijn rug verdwijnt. Wanneer ik een weekje niet aan yoga doe, sta ik voor mijn gevoel een stukje krommer, dan wanneer ik wel kom. Kort samengevat: yoga is voor mij een ontspannende bezigheid, waardoor ik meer energie krijg om mijn vaak overvolle week met plezier aan te gaan!" Petra Bunt- Van de Ven (mei 2015)

"Mijn ervaring met hatha yoga is heel positief. Het is een rustige manier van yoga en geschikt voor iedereen. Je hoeft geen ervaring te hebben om met hatha yoga te starten. Je bent bewust met je lichaam en ademhaling bezig. Er is steeds weer tijd om even stil te staan bij de ervaring van de oefening, zo word je er bewust van wat yoga fysiek met je doet en kun je even niet bezig zijn met de dingen van alledag. Voor mij is yoga echt een moment voor mezelf, even een rustpunt in mijn drukke leven. Na de les voel ik mij ontspannen en meer in balans. Het fijne van de lessen van Janine is dat je leert bewegen en oefenen binnen jouw grenzen en mogelijkheden. Er heerst een fijne en ontspannen sfeer. Doordat in iedere les andere aandachtsgebieden aan bod komen, verveelt de les nooit!" Patricia van Herwijnen (mei 2015)

"Via Janine heb ik kennis gemaakt met de yoga-wandelingen. Ik doe zelf ook de opleiding hatha-yoga en het is daarom echt een verrijking om les te krijgen in de natuur. Janine stippelt hele mooie routes uit waar je dan tijdens de wandeling kunt genieten van haar mooie manier van lesgeven. De geur van de bomen en het geluid van de vogels werkt extra ontspannend op lichaam en geest. Zelf doe ik, als de agenda het toelaat, mee op zondagochtend. Als ik dan thuiskom, kan de dag fit en fris beginnen!" Wilhelmina Arjaans (mei 2015)

"Ooit heb ik zwangerschapsyoga gedaan en dat beviel (letterlijk en figuurlijk) heel goed. Ik liep al jaren rond met het idee om eens met yoga te starten maar zonder 'doel' vond ik de drempel best hoog. Ik ben nogal resultaatgericht en laat het nou net één van mijn doelen zijn om eens wat meer te genieten en niet altijd 'te moeten'. De yoga die Janine geeft is gericht op jou, op dat moment en dat is voor zo'n type als ik dus best lastig, want ja,..die to-do-lijstjes in je hoofd, he...Toen Janine begon, ben ik naar de proeflessen gegaan en eerlijk gezegd kijk ik elke week uit naar de les. Soms ga ik met lichte tegenzin omdat ik me te moe voel of te druk ben, maar als ik terugga ben ik altijd blij dat ik geweest ben. juist in drukke weken of als je lijf niet zo meewerkt, kan de yoga les mij ontzettend helpen om toe te geven aan mezelf. Het is nu vakantietijd en ik merk dat ik de ontspanning erg mis. Doordat ik het nog maar kort doe, kan ik mezelf thuis niet zo ontspannen als in de les, maar ik denk dat als je yoga blijft volhouden dat je dit ook gaat overnemen in je dagelijkse leven en dat lijkt me een heerlijk en geruststellend vooruitzicht. Voor alle twijfelaars: schroom niet, probeer eens drie lessen, niks zweverigs aan maar goed voor jezelf! En Janine, ga zo door, dat er maar veel mensen mogen STRALEN!" Gera Versluis (januari 2015)

"Omdat ik heel blij ben met Janine als yoga docent, wil ik graag iets positiefs in het gastenboek van Stralen schrijven.Toen ik voor het eerst een yoga les ging volgen, dat is al 15 jaar geleden, had ik nog nooit gehoord van hatha yoga. Eigenlijk wist ik helemaal niet wat het in hield. Ik ben gewoon gegaan en heb heel veel oefeningen gedaan en gemerkt wat het met me doet. Je wordt bewust van jezelf, het hier en nu en je lijf. Dat ervaar ik als positief en ontspannend. Bij hatha yoga ga je heel bewust met je ademhaling om. Tijdens de lessen van Janine word je daar telkens weer attent op gemaakt. Een buikademhaling maakt je rustig. Het zorgt er bij mij voor dat ik mijn gedachten tot rust kan brengen en zelfs kan loslaten. Het helpt mij niet alleen op het moment dat ik aan yoga doe, maar ook daarbuiten. Ik voel me door yoga vaak net wat meer ontspannen en voel me weerbaarder. Sinds vorig jaar heb ik met enige regelmaat de yoga wandelingen met Janine in de Drunense Duinen gedaan. Dat is echt heerlijk. Wandelen in de natuur en heel bewust daarvan genieten. Af en toe een oefening op een rustige plaats. Sinds het voorjaar probeer ik één keer in de week in Eethen naar de lessen te gaan. Voor mij heerlijk dichtbij en ook een prettige ruimte in het gebouw van de nieuwe brede school. Janine vertelt tijdens wandelingen en de gewone lessen duidelijk wat je moet doen. Ze bereidt de lessen goed voor en zorgt ervoor dat je echt kunt ontspannen. Ze houdt je goed in de gaten. Ook als je lichamelijk ergens last van hebt en bepaalde oefeningen minder prettig voor je aanvoelen, weet Janine wel een passende oefening die je dan wel kunt doen. In de vijftien jaar dat ik aan yoga doe, heb ik regelmatig periodes gehad dat ik om een of andere reden geen yoga lessen kon volgen. Na verloop van tijd had ik dan telkens het gevoel dat ik iets miste. Janine vind ik een hele fijne, rustige en zorgzame docent, niet 'zweverig' en gewoon duidelijk. Ik kan haar aan iedereen aanraden! Schroom niet en begin met een paar proeflessen in Eethen of wandel gewoon eens een keer mee op zondagochtend. Je zult merken hoe weldadig hatha yoga voor je is!" Margo van Beem (augustus 2014)

"Lieve Janine, wat ben ik blij dat ik weer met yoga ben begonnen. Ik ervaar jouw lessen als heel prettig, er komt rust in mijn hoofd en ik kan me veel beter ontspannen. Ik ga altijd weer voldaan naar huis". Nel Schreuders (juni 2014)