Lessen en workshops


Verschillende soorten lessen en workshops

Stralen biedt verschillende soorten lessen en workshops. 
Voor ieder dus een passend aanbod. 
Lees onderstaand wat je in de les of workshop kunt verwachten. 

Hatha yoga

De Hatha lessen zijn gebaseerd op traditionele yoga met veel aandacht voor de ademhaling, gronding, het tot rust brengen van je zenuwstelsel, maar ook het goed uitvoeren van de traditionele yogahoudingen en spieropbouw.

We proberen de oefeningen zoveel mogelijk in een flow (vloeiende overgangen) plaats te laten vinden zodat je helemaal op kunt gaan in het bewegen en even met de aandacht uit je hoofd kunt komen.

Een Hatha les kan een balancerende invloed hebben op je lichaam. Voel je je druk....dan komt er misschien wat rust. Voel je je futloos...dan komt er misschien wat energie.

We maken soms ook gebruik van de laagdrempelige props uit de CAY methode en soms houden we de houdingen wat langer aan, zoals je misschien gewend bent uit de YIN.

De Hatha lessen kunnen per keer daardoor erg verschillen, afhankelijk van waar we de nadruk op leggen. Ik hoop je daardoor elke keer weer een nieuwe ervaring te bieden. 

De les duurt 1,5 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om een kopje thee te drinken.


Critical Alignment Yoga 

In de CAY les staan de verbindingen tussen de verschillende lichaamsdelen centraal. Onder andere door ambitie en/of stress kunnen de verbindingen verstoord raken en zoekt het lichaam bij beweging mogelijkheden om dit te compenseren. Deze compensaties veroorzaken verstoorde bewegingspatronen met als gevolg nog meer opbouw van stress.

In de CAY les proberen we deze vicieuze cirkel te doorbreken. Vanuit ontspanning, ademhaling en passief gebruik van de zwaartekracht voeren we de oefeningen uit. We maken veel gebruik van allerlei hulpmiddelen in de les (stripjes, rolletjes, riemen etc). 

Met behulp van ontspanning, coördinatie en krachtopbouw wordt je bewegingspotentieel hersteld. Je ervaart openheid, lichtheid, rust en balans in je dagelijkse bewegingen. Spanning en stress kunnen via de natuurlijke weg weer afgevoerd worden.

De les duurt 1,5 uur. Na afloop is er de mogelijkheid voor een kopje thee.


Yin Yoga

Yin (introvert, stabiel, onbeweeglijk) is de tegenhanger van yang (extravert, veranderlijk en beweeglijk). Als tegenhanger van onze yang levensstijl (drukte en stress) bieden de Yin Yoga lessen ontspanning.

De houdingen zijn statisch en worden lang vastgehouden. je leert jezelf over te geven aan de houding en er is meer tijd om je grenzen te verkennen en verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in de houding te komen, maar je gebruikt de houding om in je lijf te komen.

In tegenstelling tot spierweefsel (wat yang is), is bindweefsel yin. Bindweefsel en gewrichten gedijen goed bij Yin Yoga. Ze worden soepel gemaakt waardoor hun functie verbetert.

Niet alleen sporters hebben baat bij souplesse, ook mensen met een zittend beroep, 40-plussers en mensen met klachten ten gevolge van reuma, artrose en fibromyalgie.

De lessen worden opgebouwd met inachtneming van de vijf-elementen-leer uit de Chinese geneeskunde en we passen acupressuur toe op verschillende drukpunten, behorende bij het thema van de les.

De les duurt 1,5 uur, na afloop is er de mogelijkheid voor een kopje thee. 

TRE® sessie 

TRE® staat voor Tension Releasing Excersises. 

Het aanmaken van spanning (tension) is een natuurlijke reactie van ons lichaam die ons helpt om alert te reageren als de omgeving daar aanleiding toe biedt. Alle zoogdieren hebben dat vermogen. 

Als je lichaam in de vechten/vluchten stand komt wordt energie/spanning vrijgemaakt om te reageren op gevaar. Aan deze stand van het zenuwstelsel hoort dus een actie verbonden te worden (vechten of vluchten). Als die actie uitblijft, blijft het lichaam ‘aan’ staan. Er ontstaat overtollige energie omdat de actie niet afgemaakt is.

Alle zoogdieren hebben een efficiënte manier om overtollige energie weer af te voeren en de cyclus af te maken zodat het lichaam 'snapt' dat het event afgelopen is en weer over kan gaan naar rust. Misschien heb je het weleens gezien bij een hond of een ander dier, dat het gaat trillen of shaken zodra het gevaar geweken is.

Mensen zijn ook zoogdieren en hebben dat vermogen ook. Alleen zijn we dat verleerd. En omdat wij de cyclus dan niet afmaken blijven we voortdurend als het ware geactiveerd (in een stand van onveiligheid) terwijl er niks aan de hand is.

David Berceli ontdekte dat het natuurlijke ontladingsproces bij mensen weer opnieuw geactiveerd kan worden en ontwikkelde een methode om dat behapbaar en veilig te doen.

TRE® is een zelfhulpmethode en als je eenmaal geleerd hebt hoe het werkt, kun je zelf thuis, enkele malen per week overtollige spanning afvoeren. Kijk voor meer informatie op de website van TRE-Nederland

Wil jij dit graag leren en gaan toepassen? Dan mag je me mailen voor het maken van een afspraak. In (gemiddeld) twee á drie privé sessies van 1,5 tot 2 uur kun je leren hoe je dit natuurlijke mechanisme van ontlading weer veilig en behapbaar kunt toepassen. 

Yoga Therapie

Ervaar je in het dagelijkse leven één of meerdere van onderstaande klachten:

Belemmeringen bij bewegen
Contact met je lichaam verloren
Ademhalingsproblemen
Hoge mate van spanning/ burn-out
Ruggengraat gerelateerde klachten
....

Deze klachten vinden vaak hun oorsprong in (houdings)strategieën die we onszelf aangeleerd hebben. Bijvoorbeeld ten gevolge van (onbewust) emotionele gebeurtenissen in het verleden, stress of ten gevolge van onze dagelijkse bezigheden (veel zitten of repetitieve bewegingen). In een één-op-één yoga therapie sessies kunnen we je klachten bespreken en mogelijke oplossingen verkennen? We hoeven niet te praten over je emoties of je verleden. We gaan aan de slag met het lichaam. Door middel van yoga oefeningen herstellen we weer de functie van de verschillende lichaamsdelen, waardoor de strategieën opgeheven kunnen worden en de emotionele lading vaak vanzelf verdwijnt.

Vanuit  'Critical Alignment Therapie' en 'Adem en ontspanning volgens de methode van Dixhoorn', kunnen we samen passende ingangen verkennen om je klachten te verlichten.

Voor het maken van een afspraak kun je me mailen


Yoga op aanvraag

Organiseer je zelf iets waarbij je je deelnemers graag de mogelijkheid biedt om een yogales bij te wonen, dan kan Stralen deze yogales op aanvraag verzorgen.

In het verleden deden we dat bijvoorbeeld bij/voor:

Een heerlijke yogales voorafgaand aan een vrijgezellendag.

Een yogawandeling voor een productiebedrijf i.h.k.v. vitaliteit op de werkvloer.

Een stoelyoga sessie voor alle personeel voorafgaand aan een vergadering bij een consultancy bedrijf.

Yogalessen voor VIP deelnemers tijdens SamenLoop voor Hoop.

Yoga workshop voor Vrouwen van Nu, afdeling Meeuwen.

Een yogales als onderdeel van een dag arrangement voor een B&B.

een ochtend yogales op het VYN Festival (Vereniging Yogadocenten Nederland)

Een yogales bij Stralen in Drongelen voor een team van 10 deelnemers, gevolgd door hun wekelijkse vergadering onder het genot van een hapje en een drankje.

Neem contact op voor de mogelijkheden en kosten.


Workshop fysiologie van de ademhaling

De ademhaling is de enige functie van het autonome zenuwstelsel die wij ook met onze wil, zelf kunnen beïnvloeden. Door middel van ademhalingsoefeningen kunnen we daarom invloed uitoefenen op bijvoorbeeld onze hartslag, het tempo van ons denken, en de 'rust-knop' activeren.

De ademhaling kan ons ook informatie geven over hoe het met ons gaat en hoe wij ons voelen (en vaak zelfs over ons karakter).

In deze workshop van 1 dag leer je meer over de werking van de ademhaling (fysiologisch) en kenmerken van een gezonde ademhaling. Door middel van oefeningen en testjes leer je je eigen ademhaling beter kennen. Je krijgt inzicht in het waarom en de effecten van ademhalingsoefeningen. Na afloop ontvang je een uitgebreid naslagwerk met alle informatie en oefeningen.

Voor deze workshop is nog geen nieuwe datum gepland. Laat me weten als je geïnteresseerd bent. 

Workshop adem en ontspanning

In deze workshop (6 lessen van 2 a 2,5 uur) krijg je inzicht in jouw mogelijkheden om spanning in je lichaam te reguleren.

De workshop begint met een korte intake.
Aan de hand van vragenlijsten meet je zelf geregeld hoe het met je gaat.
We behandelen enkele theoretische eye-openers die je helpen om spanningsklachten beter te begrijpen.
We doen verschillende oefeningen waarmee je zelf in staat bent om een gezonde spanningsbalans te onderhouden.
De oefeningen neem je tussen de lessen door ook als ''huiswerk' mee naar huis.
Tijdens de lessen bouw je je eigen naslagwerk op.

Naast een hogere mate van lichaamsbewustzijn is de belangrijkste opbrengst van deze workshop dat je middelen in handen gekregen hebt om (over)spanning zelf te reguleren, zodat eventuele spanningsklachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Ten behoeve van deze workshop ontvang je een uitgebreid werkboek waarin je je eigen vorderingen kunt bijhouden.

Voor deze workshop is nog geen nieuwe datum gepland. Laat me weten als je geïnteresseerd bent.Workshop Meditatie (geluk)


In deze workshop onderzoeken we mogelijkheden om meer invloed uit te oefenen op jouw staat van geluk. Dit doen we door terug te grijpen op de oude wijsheden rondom yoga en meditatie en nieuwe en eigentijdse inzichten rondom gedragspsychologie.

In deze workshop neem ik je aan de hand mee op jouw pad van meditatie. We onderzoeken samen wat ons in de weg staat om een staat van geluk te ervaren. Elke les ontvang je achtergrond- en diepte informatie over verschillende aspecten van meditatie. We mediteren dan ook samen rondom dat thema en je ontvangt een aantal pagina's voor in je fysieke werkboek. (Op die manier vul je je werkboek tot een boekwerk van meer dan 100 pagina's).

Tussen de gezamenlijke lesdagen door, mediteer je zelf en inspireer ik je geregeld met nieuwe video- en/ of audio bestanden, interessante weetjes of leestips. Binnen de groep bestaat ook de mogelijkheid om elkaar te inspireren.

De totale workshop omvat 12 lessen (van 3 uur). Tussen de lessen is steeds een periode van 2 a 3 weken om zelf thuis te oefenen. Je boekt deze workshop in twee blokken van 6 lessen. (wil je na 6 lessen stoppen, dan is dat prima. Wil je na 6 lessen instromen, dat kan ook. Dan doe je eerst les 7 t/m 12 en dan later wellicht les 1 t/m 6).

Voor deze workshop is nog geen nieuwe datum gepland. Laat me weten als je geïnteresseerd bent.

Workshop Schouder & Nek

In deze workshop zullen we spanning in nek, schouders en bovenrug loslaten. We gaan ontdekken hoe deze spanning er uitziet.

We zullen op zoek gaan naar trigger points en ervaren hoe je die gebieden kunt losmaken. Op deze manier kun je in de toekomst meer bewust worden van veranderende spanning in deze gebieden en zelf spanning wegwerken (door bijvoorbeeld, bepaalde gebieden te rekken of te masseren). Jolanda Gouda zal je als trigger point masseur ook helpen om eventuele trigger points te lokaliseren. 

Daarnaast zullen we onderzoeken hoe de spanning daar ontstaat (en waarom deze wellicht elke keer opnieuw weer terugkomt). Ons zenuwstelsel, mede getriggerd door eerdere ervaringen en ons onderbewuste, speelt daarbij een belangrijke rol.


Natuurlijk maken we er ook een gezellige dag van.

De dag start om 09:30 uur en we eindigen rond 17:00 uur. Wij zorgen voor koffie, thee en een lekkere lunch.

Voor deze workshop is nog geen nieuwe datum gepland. Laat me weten als je geïnteresseerd bent.
Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent letterlijk 'yoga slaap'. Je maakt het jezelf in deze les zo comfortabel mogelijk zodat je de hele les zo stil mogelijk op je mat kunt blijven liggen.

Tijdens de les laat je je begeleiden door de stem van de docent die je door de verschillende fasen van de oefening begeleidt. Je neemt je voor om wakker te blijven. juist tussen waken en slapen in, bereik je een stadium waarin je niet meer echt wakker bent, maar ook niet echt slaapt. juist in deze staat kun je de spanning uit zowel lichaam als geest makkelijk laten wegvloeien.

Juist voor mensen die moeite hebben met slapen blijkt yoga nidra zeer geschikt. Maar daarnaast geeft Yoga Nidra meer energie, meer creativiteit, meer concentratie en een rustiger hoofd.

De les duurt 1,5 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om een kopje thee te drinken.

Deze lessen worden plus ongeveer éénmaal per maand georganiseerd op vrijdagavond. bekijk ons lesrooster op Momoyoga.

Er zijn ook geluidsbestanden beschikbaar van eerder opgenomen nidra's die kun je volgen via de video-on-demand portal in Momoyoga.


Workshop Bekkenbodem Yoga

Ga eens na of er activiteiten zijn die je nu niet/minder doet als gevolg van bekkenbodem problemen (springen, tillen, hardlopen, paardrijden, langere tijd wandelen/naar de stad gaan etc). Je bekkenbodem (BB) kun je vaak maar moeilijk voelen en toch speelt deze spiergroep zo'n belangrijke rol bij je welzijn. Vaak merken we dat pas als er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld tijdens of na de zwangerschap of wanneer de hormoonhuishouding verandert.

Zo kun je bv pijn ervaren (in je bekken, rug of voeten), last krijgen van een verzakking of (stress- /aandrang-) incontinentie. Een verstoorde BB functie kan ook zorgen voor emotionele disbalans. 

In deze workshop maak je (opnieuw) kennis met je BB. Je onderzoekt (mede a.d.h.v vragenlijsten) waar bij jou de aandacht nodig is (ontspannen, versterken, werken aan coördinatie, opnieuw leren toepassen van de BB in beweging of een combinatie hiervan) en maakt samen met de docent een plan van aanpak dat je tussentijds aanpast aan je vorderingen. Je krijgt niet alleen uitleg over de werking van de bekkenbodem, maar ook verschillende oefeningen zodat je toewerkt naar een leven zonder beperkingen.

De workshop is alleen voor vrouwen. Er vindt een intake plaats waarbij we vaststellen of je baat kunt hebben bij de workshop. Eén van de voorwaarden is bv dat je bereid bent om zelf thuis oefeningen te doen tussen de lesdagen door. 

In het najaar van 2024 start een nieuwe groep. Laat me weten als je interesse hebt. We plannen samen de data op basis van jullie beschikbaarheid.